Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
testek
Czytali temat:
Robert Kaluzinski Pamela Witkowska (6222 niezalogowanych)
34 Posty

()
Bywalec
hehe;P dzieki za podpowiedz z tym 'po co?' chodzilo mi raczej o to ze wolalabym zostac przy pl prawie jazdy...a pani w gemente sama nie byla do konca pewna
Myslalam ze moze ktos spotkal sie z podobna sytuacja, ale widze ze nie. I jesli takie jest prawo to powinno gdzies o tym pisac-chetnie bym poczytala
Zgłoś wpis
34 Posty

()
Bywalec
Co do prawa jazdy ,podobno od 2012 maja wprowadzic 10-letnie max. W kazdym razie ja na razie nie wymieniam
Zgłoś wpis
150 Postów
GREGOR Hardstyle
(gregoriano)
Stary wyjadacz
LEPIEJ ZOSTAC PRZY SWOIM
Zgłoś wpis
55 Postów
Gaduła
Baileys napisał:
Jezdzac autem na pl blachcach dluzej jak 14 dni jest tez nie ok i mozna sie dorobic kuku

Tak, to fakt, można zarobić niezłą karę. Są jednak wyjątki.
Samochód na PL blachach może być uznany za mienie przesiedleńcze. Nie jest to łatwe ale można to załatwić na stronie Duane. Jest tam formularz, który należy wypełnić, przedstawić szereg innych dokumentów związanych z pojazdem no i odczekać 6 tyg. Potem albo się uda albo nie. W każdym razie warto to zrobić przed kontrolą i papier wozić ze sobą. Procedurę mienia przesiedleńczego można ciągnąć w nieskończoność więc...

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
55 Postów
Gaduła
wiciu napisał:
Prawo Jazdy jesli juz chcesz wymienic to w gminie. Oddajesz polskie i okolo 2 tyg dostajesz NL koszt okolo 50euro. Warunek trzeba byc tutaj zameldowanym

A co w przypadku odwrotnym, gdybym chcaił się pozbyć holenderskiego i wrócić do swojego PL prawa jazdy?
Kumpel się właśnie wymeldował z Holandii i wrócił na PL adres. Dalej jeździ na NL prawie jazdy, a chciałby wymienić na PL. Jak?
Pozdro
Zgłoś wpis
475 Postów
Patboy !!!
(Patboy)
Latający Holender
To juz chyba w Polsce trzeba,Napewno!
Zgłoś wpis
55 Postów
Gaduła
Patboy napisał:
To juz chyba w Polsce trzeba,Napewno!

No to ma chłopak problem. On się wymeldował z NL podając adres z powietrza w PL.
On nie ma tam stałego meldunku, ba nie ma nawet tymczasowego.
Jest mieszkańcem świata bez adresu.
Lipa co?
Pozdro
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Aby otrzymać polskie prawo jazdy nie jest wymagany meldunek.

Posiadacz prawa jazdy bez meldunku od lat. Pzdr
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
asiara710 napisał:
hehe;P dzieki za podpowiedz z tym 'po co?' chodzilo mi raczej o to ze wolalabym zostac przy pl prawie jazdy...a pani w gemente sama nie byla do konca pewna
Myslalam ze moze ktos spotkal sie z podobna sytuacja, ale widze ze nie. I jesli takie jest prawo to powinno gdzies o tym pisac-chetnie bym poczytala

Ja Ci podpowiem na temat własnego postępowania. Wcale nie musisz go naśladować.
Przebywam w Holandii ładnych parę lat a może i dłużej. Jeżdżę prywatnym autem na blachach Tulipanów. Zameldowanie posiadam w Belgii. Z tym, że w Holandii posiadam wszystko co potrzebne do normalnego i w miarę legalnego funkcjonowania tzn ubezpieczenie, sofi numer, polise z Monutą. Jednak jeżdżę na polskim prawku. Wielokrotnie zwracano mi na to uwagę i wręcz zmuszano do wymiany. Miałem taką sytuację, że w czasie kontroli drogowej zabroniono mi jazdy tym autem. Zawieziono mnie na Policję. Podpierałem się tylko jednym pytaniem - czy Polskie Prawo Jazdy jest prawem jazdy międzynarodowym uznanym przez przepisy Unii Europejskiej. Wyobraż sobie, że na odpowiedz czekałem kilka godzin. W końcu powiedziano mi, że tak. No to skoro tak to proszę mnie odwieżć do samochodu i dać mi święty spokój. Zażądałem aby pokazano mi taki przepis w międzynarodowej konwencji, który zabrania obywatelowi Unii Europejskiej posługiwaniem się prawem jazdy wydanym przez jego ojczysty kraj. Takiego przepisu nikt mi nie pokazał bo takowego przecież nie ma. I jak do tej pory jeżdżę posługując się polskim prawkiem autem na holenderskich numerach i mam przynajmniej na razie spokój. W pewnych sytuacjach jestem nie reformowalny.Pozdrawiam. Nie namawiam do naśladowania
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Mirekb215 napisał:
Ale teraz chyba juz w PL nie wydaja prawka na czas nieokreslony tylko na okres chyba 10 lat nawet jesli kierowca jest zdrowy. PO dziesieciu latach jest kontrola stanu zdrowia kierowcy jeslii jest wszystko w porzadku to przedluzaja na kolejne 10 lat. Osobisci mialem prawko wydane 1998 na okres 10 letni z powodu gorszego zwroku. w 2008 dostalem na okres kolejnych 10 lat po tym jak przeszedlem kontrole. Jesli w zapisie NL jest ze mozna jezdzic przez 10 lat od daty wydania to czy chodzi tutaj o date pierwszego wydania czy o date wydania prawo jazdy z urzedu. Nie jest to chyba sprecyzowane czyli jesli ktos chce moze cale zycie jezdzic na polskim prawku w NL i nie musi wymieniac w przypadku kiey pracuje dl biur pracy i zyje bez meldunku. Sytuacjia sie troche zmienia w momencie meldunku, ale jezdzac na polskich blachach mozna ten trik zastosowac Pzdr

Mirek. Data, o której mówisz to data wydania Prawa Jazdy nie data uzyskania Prawo Jazdy. Ja uzyskałem Prawo Jazdy, które posiadało talony i była wkładka A i B, a te lata to lata dinozaurów.
Co do badań tzw okresowych. Wiem, że obowiązkowo co roku muszą się poddać badaniom lekarskim kierowcy autobusów, pojazdów specjalnych oraz posiadających licencje ADR od klasy I, a także wszyscy Ci, którzy spowodowali ciężki wypadek drogowy.
Moja kobieta posiada Prawo Jazdy Holenderskie z okresem ważności na pięć lat raz już wymieniała i nikt nie wymagał od niej jakichkolwiek badań. Obowiązkowym badaniom muszą się poddać kierowcy zawodowi oraz wszyscy powyżej 65 roku życia.
Zgłoś wpis

Bliżej nas