Mirekb215 napisał:
Ale teraz chyba juz w PL nie wydaja prawka na czas nieokreslony tylko na okres chyba 10 lat nawet jesli kierowca jest zdrowy. PO dziesieciu latach jest kontrola stanu zdrowia kierowcy jeslii jest wszystko w porzadku to przedluzaja na kolejne 10 lat. Osobisci mialem prawko wydane 1998 na okres 10 letni z powodu gorszego zwroku. w 2008 dostalem na okres kolejnych 10 lat po tym jak przeszedlem kontrole. Jesli w zapisie NL jest ze mozna jezdzic przez 10 lat od daty wydania to czy chodzi tutaj o date pierwszego wydania czy o date wydania prawo jazdy z urzedu. Nie jest to chyba sprecyzowane czyli jesli ktos chce moze cale zycie jezdzic na polskim prawku w NL i nie musi wymieniac w przypadku kiey pracuje dl biur pracy i zyje bez meldunku. Sytuacjia sie troche zmienia w momencie meldunku, ale jezdzac na polskich blachach mozna ten trik zastosowac Pzdr
Mirek. Data, o której mówisz to data wydania Prawa Jazdy nie data uzyskania Prawo Jazdy. Ja uzyskałem Prawo Jazdy, które posiadało talony i była wkładka A i B, a te lata to lata dinozaurów.
Co do badań tzw okresowych. Wiem, że obowiązkowo co roku muszą się poddać badaniom lekarskim kierowcy autobusów, pojazdów specjalnych oraz posiadających licencje ADR od klasy I, a także wszyscy Ci, którzy spowodowali ciężki wypadek drogowy.
Moja kobieta posiada Prawo Jazdy Holenderskie z okresem ważności na pięć lat raz już wymieniała i nikt nie wymagał od niej jakichkolwiek badań. Obowiązkowym badaniom muszą się poddać kierowcy zawodowi oraz wszyscy powyżej 65 roku życia.